MISTER DEEJAY KRONOLOGIJA 2011

MISTER DEEJAY KRONOLOGIJA 2011 2/3

Made in Switzerland

Mister Deejay Kronologija 2011 3

Kljub temu da Švicarji že nekaj časa producirajo solidne izdelke, so potrebovali nekaj nadpovprečnega, nekaj kar bi celotno tehtnico prevesilo na njihovo stran. In ta nadpovprečna zadeva je prišla s strani etabliranega producenta Dj Antoinea, ki že kar nekaj časa v svoji deželi velja za legendo. Za poletno skladbo Welcome To St. Tropez je Antoine uporabil rusko-ameriške kontakte in navkljub krizi in težkim časom je high-fly bogataška himna prevzela ves svet ter pometla s konkurenco ne samo v klubskih temveč tudi v pop merilih. Ker je Antoine usmeril oči Evrope na malo nevtralno deželo, so se zbudili tudi njegovi rojaki in tako smo dobili kar nekaj solidnih izdelkov s strani projektov kot so Mike Candys, Remady, Jack Holiday in Christopher S, švicarski zvok pa je kot prej omenjeni romunski postal “the next best thing” z mnogimi posnemovalci.

Francoski mušketirji

Mister Deejay Kronologija 2011 4

Eden najbolj odmevnih izidov za celotno sceno je bil zagotovo nov studijski album Davida Guette, kjer je Francoz pod svojim okriljem ponovno združil najbolj netipične izvajalce. Nothing But The Beat je postal eden glavnih mega-sellerjev leta 2011 z uspešnicami kot so Where Them Girls At (Flo-rida & Nicki Minaj), Little Bad Girl (Taio Cruz), Sweat (Snoop Dogg), Titanium (Sia) ter Without You (Usher). V prid kvaliteti oziroma popasti naravi albuma pa govori dejstvo, da so se nekatere skladbe vrtele po klubih in na radijskih postajah brez predhodne najave, oziroma je Guetta povpraševanje komaj dohajal s snemanjem videspotov. Artist, ki je letos postal tudi najboljši dj leta, brez dvoma nosi zasluge da je dance glasbo popeljal na čisto nov nivo, ob gaži 100.000+ Eurov po nastopu, pa je tudi eden največjih zaslužkarjev klubske scene nasploh.

Kot je Guetta nadaljeval svoj pohod pa nista križem rok stala druga dva francoska heroja, ki se ju (vsaj med dj-ji) drži malce boljši glas. Govorimo seveda o Martinu Solveigu, ki je svoj album Smash napolnil s tremi uspešnicami (prednjači seveda Hello) in pa o Bobu Sinclaru. Slednji je nadaljeval z albumom Made in Jamaica zastavljeno pot in je letos sproduciral nekaj odmevnih uspešnic (Far L’Amore in Me Not A Gangsta), za leto 2012 pa obljublja še bolj popasti zvok in obilico zanimivih sodelovanj.

Švedski prevzem

Mister Deejay Kronologija 2011 5

Vajeni fenomenalnih uspehov dj-ske trojice Angello, Axwell in Ingrosso, bolje znanih kot Swedish House Mafia in njihovih stadionskih uspešnic, smo v letu 2011 pričakovali pravo kanonado s severa. SHM so sicer izdali uspešnico Save The World, odmevali sta še njihovi lanski Miami 2 Ibiza ter One, vendar so v drugi polovici leta totalno padli v pozabo. Na njihovo mesto je stopil mlad Šved, ki mu kljub mladosti ne primanjkuje ambicij in ki si je v slabih dveh letih pridobil rešpect celotne produkcijske srenje. Avicii aka Tim Berg ima pri svojim 21-ih letih za rokavom uspešnice kot so Seek Bromance, My Feelings For You ter letošnji Fade Into Darkness in fenomenalno Levels. Skupaj z vokali legendarne Ette James je sprožil pravo evforijo in Levels že lep čas kraljuje na dance lestvicah Evrope ter je še zmeraj najbolj učinkovito orožje v arzenalu  komercialnih dj-jev. O tem, kakšen pečat je Avicii pustil na svetovni sceni pričata dobljeni tožbi za avtorske pravice skladb Good Feeling (Flo-rida) in Collide (Leona Lewis), oba izvajalca pa sta morala mladega Šveda navesti kot soavtorja ...

Prejšnja stran<<     >>Naslednja stran

Stran123