MISTER DEEJAY KRONOLOGIJA 2011

MISTER DEEJAY KRONOLOGIJA 2011 1/3

Ob koncu leta je običajno, če ne že nujno, da se ozremo nazaj in si v spomin prikličemo mejnike, ki so v glasbenem smislu zaznamovali leto 2011. Če je za leto 2010 veljalo, da se je plesna produkcija po svetu začela prebujati, lahko za 2011 rečemo, da si je tovrstna glasba po dolgih letih ponovno izborila svojo mesto v pop-glasbi in celo presegla najbolj smela pričakovanja. Danes ni več dvoma - dance je novi pop in vsak trenutek na sceno stopajo novi, sveži obrazi. Tisti, ki se včasih niso zmenili za tovrstno produkcijo, pa si tudi v tej branži obetajo velike uspehe. Kolikor je bilo leto 2011 raznovrstno in pisano ter turbulentno, je tudi na plano pripeljalo obilo starih obrazov in zanetilo nekatera nova žarišča, primat pa so prevzele nacije in artisti, katerih pred leti ne bi povezovali z moderno plesno produkcijo.

Romunska ofenziva

MRDJ Ro.Dance artists

Ena izmed držav, ki se je letos ponovno zavihtela na vrh priljubljenosti je Romunija, ki je s svojimi etno prijemi ter mehkimi ritmi ogrela dobršen del Evrope. Dokaz za to je tudi pri nas vedno  večja evforija in množična gostovanja romunskih artistov. V prvi vrsti moramo omeniti njihovo pop princeso Inno, ki sicer kljub novem izdanem albumu ni postregla s takšnimi uspešnicami, kot smo tega od nje vajeni, zato pa so v ospredje prišli recimo Alexandra Stan (Mr. Saxobeat), Sasha Lopez (uspešnici All My People in Weekend), Tom Boxer (Deep In Love) in Deepside Deejays (Never Be Alone). Ob teh imenih si omembo zaslužijo vsaj še Radio Killer ter Play & Win. Odveč tudi ni dejstvo, da je postal romunski zvok tako vroč, da so ga pričele kopirati tudi zasedbe, ki sicer ne izvirajo iz Romunije (recimo italijanska Azuro), kar samo dodatno potrjuje romunsko dominanco vsaj v tem delu Evrope.

Nova Amerika
 
Kronologija 2011 01

Kar je pred leti začela zasedba The Black Eyed Peas in z njo skupaj David Guetta, je letos preraslo v vsesplošno ameriško transformacijo zvoka. Naenkrat so tudi r&b in pop artisti začeli producirati poskočne melodije, katerih osnova so bili zvoki eurodancea izpred slabega desetletja. Kot rečeno, so tukaj ledino orali The Black Eyed Peas z elektro-hop gibanjem, med tistimi ki so najbolj zasijali pa naj omenimo Rihanno (ki se sicer nikoli ni sramovala hitrejših ritmov), Chrisa Browna in na novo rojeno Jennifer Lopez ter Marca Anthonya. Imena kot so Britney Spears, Ne-Yo, Enrique Iglesias ter Jason Derulo so tudi v polni meri zasijala prav s plesnimi ritmi v letu 2011. Če govorimo o ZDA, ne smemo pozabiti na raperja Flo-Rido, ki je sodeloval pri nekaterih masovnih uspešnicah, Snoop Dogga (ki je prav tako prebil meje svojega žanra) in seveda tudi Lady Gaga, ki je pristašica up-tempo ritmov že od vsega začetka.

Povezava med Evropo in Ameriko pa seveda ne bi bila tako močna, če ne bi bilo enega pomembnega akterja, ki je dominiral na sceni kot nihče drug, celo tako da mu lahko posvetimo celo kolumno, dj-ji pa lahko celo noč predvajajo njegove uspešnice….

Pitbull

Kronologija 2011 02

Že lansko leto je raper kubanskih korenin nakazal, kaj se utegne zgoditi in letos smo bili priča pravi Pitbull-maniji. Skupaj s producentom, ki sliši na ime Red One je zakrivil več mega-uspešnic kot kdorkoli drug in svoj album Planet Pitt prodal v milijonski nakladi. Njegovo ime je takorekoč garancija, da bo skladba globalna uspešnica in zadnje čase ga je moč srečati že skoraj v vsaki kanconi. Ni bilo dovolj, da je s svojega albuma snel skladbe Give Me Everything (Ne-Yo, Nayer, Afrojack), Hey Baby (T-Pain), International Love (Chris Brown) ter Rain Over Me (Marc Anthony), ampak je sodeloval tudi pri megalomanski vrnitvi Jennifer Lopez (On The Floor), rapal zraven Shakire (Rabiosa), Nayer in Mohombija (Suave), Enriqueja Iglesiasa (I Like How It Feels) ter sodeloval pri priredbah uspešnic Danza Kuduro ter Bailando Por Ahi. Izredno uspešno leto za latino-hitmakerja torej in prav strah nas je lahko, če se bo trend nadaljeval tudi v letu 2012 ...

 >>Naslednja stran

Stran123